Almanya'da Doktorluk ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular 1

Almanya’da Doktorluk ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

 

Türkiye’deki Tıp Diplomasının Almanya’da Denkliği Var Mıdır?

Türkiye’den almış olduğunuz Tıp Diplomasının Almanya’da herhangi bir denkliği bulunmamaktadır.

 

Almanya’da Doktorluk Yapabilmek için Almanca Bilmem Gerekiyor Mu?

Elbette. Ek dil bilmeniz size ciddi avantajlar sağlayacaktır ama Almanca bilmeniz temel şart. İstenilen Almanca Dil Seviyesi son yıllarda B2 seviyesine kadar yükseltilmiştir. Hatta Psikoloji ve Psikiyatri gibi bölümlerde C1 seviyesi Almanca’ya sahip olmanız gerekmektedir.

 

Almanca Bilgimi Nasıl Belgelendirebilebirim?

Goethe Institut veya telc kurumlarının sertifika sınavlarına girerek ve bu sertifikalardan bir tanesi kazanarak belgelendirebilirsiniz.

 

Almanya’da Doktorluk Yapabilmek İçin Hangi Seviye de Almanca Bilmem Gerekmektedir?

Az önce de belirttiğimiz gibi Almanya’da Doktorluk yapabilmek için minimum da B2 seviyesinde Almanca bilmeniz gerekmektedir. B2 seviyesi orta seviyenin son basamağıdır. Psikoloji ve Psikiyatri gibi bölümlerde de C1 seviyesinde Almanca bilmeniz gerekmektedir.

 

Türkiye’de Goethe Institut veya telc Kurumlarını Hangi Şehirlerde Bulabilirim?

Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere 3 büyükşehir de bu kurumlar bulunmaktadır. Goethe Institut aynı zaman da bölgelere göre şehirleri gezmekte ve sınavlar düzenlemektedirler. Örnek olarak İzmir Goethe Institut ay da bir Antalya’ya gelerek Antalya’da yetkilendirmiş oldukları Sınav Merkezinde sertifika sınavlarını düzenlemektedir.

 

Türkiye’den Aldığım Diplomamın Denkliğini Almanya’dan Nasıl Alabilirim?

Bu işlem Türkiye’deki gibi çok zahmetli ve zor bir süreç değildir. Almanca dil bilginizi belgelendirdikten sonra doktorluk yapmak istediğiniz şehrin Arztekammer (Almanca karşılığı ile doktorlar kasası = Tabipler Odasına) istenilen evraklar ile başvuruda bulunuyorsunuz. Arztekammer sizin evraklarını incelemektedir. Bu işlem minimum da 3-4 hafta maksimum da ise 2-3 ay sürmektedir. Daha sonra Arztekammer sizi sözlü bir sınava, bir mülakata davet etmektedir. Ortalama 5 dakika sürecek olan bu sözlü sınavda sizinle Almanca konuşulacaktır. Denkliği alıp almadığınız da o an belli olacaktır.

 

Denklik Sınavı Var Mıdır?

Türkiye’den aldığınız Tıp Diplomasının Denkliğini alabilmeniz için Almanya’da herhangi bir sınava girmeniz gerekmemektedir. Denklik belgesini alabilmek için başvurduğunuz Arztekammer adını verdiğimiz Tabipler Odası ise sizi evraları inceledikten sonra mülakata devam edecektir. Bu mülakat uzun sürmemektedir.

 

Denklik Sınavına Kaç Defa Girebilirim?

Bundan birkaç sene öncesine kadar hep şunu diyorduk: Almanya’da genelinde denklik sınavına sadece bir defa girme hakkınız bulunmaktadır. (Fakat bazı eyaletlerin ikinci bir denklik sınavı hakkı vermeye başladığını biliyoruz.) Denklik sınavına bir kez kayıp etmeniz halinde Almanya’da genelinde doktorluk yapma hakkınızı kayıp ediyorsunuz.

 

Almanya Dışında Farklı Bir Ülkeden Denklik Alabilir Miyim?

Böyle bir durum ile karşılaşmanız durumunda Avrupa Birliğine bağlı diğer ülkelerden Denklik almanızı tavsiye ederiz. A.B. Ülkelerinden alacağınız Denklik Almanya’da da geçerli olacaktır. Eğer Almanca biliyorsanız ve Denklik alamadıysanız Almanca konuşulan diğer ülkeler olan Avusturya, Lihtenştayn veya İsviçre’de Denklik almanızı tavsiye ederiz.

 

Farklı Bir Ülkeden Denklik Aldığım Zaman Bu Denkliğim Almanya’da da Geçerli Olur Mu?

Evet. Yukarı da sorunun yanıtını okursanız gerekli açıklamaları bir kez daha görmüş olacaksınız.

 

Almanya’da Uzmanlık Sınavı Var Mıdır?

Tıpta Uzmanlık Sınavı adı verilen bir sınav yoktur. Fakat Uzmanlığınızı yaparken hastane veya doktor sizi bir sınava tabi tutabilir.

 

Almanya’da İstediğim Şehir de Çalışabilir Miyim?

Denkliğinizi aldıktan sonra iş arama süreci başlamaktadır. Sağlık Personelleri ve Doktorlar son yıllarda Almanya’da kolay iş bulabilmektedirler. Kendinize uygun işi bulduktan sonra da dilediğiniz kentte yaşayabilirsiniz.

 

Türkiye’den Aldığım Bir Dil Sertifikası Almanya’da Geçerli Olur Mu?

Evet. Türkiye’den alacağınız Goethe Institut veya telc Sertifikaları Almanya’da geçerlidir. Üstelik Türkiye’den başladığınız seviyeden sonra ki seviyeye Almanya’da devam edebilirsiniz.

 

Almanya’da Dokturluk ve Denklik İşlemleriyle İlgili Tavsiye Edeceğiniz Web Siteleri Var Mıdır?

Evet. Bu konu da size muhakkak tavsiye edeceğimiz web siteleri şu şekiledir:

 

almanyada-denklik.info.tr

anerkennung-in-deutschland.de

almanyayolu.org

Buna da bakın

Almanya ve Avusturya'daki Diş Hekimleri Odaları 5

Almanya ve Avusturya’daki Diş Hekimleri Odaları

  Almanya veya Avusturya’da Diş Hekimliği mi yapmak istiyorsunuz? Bunun için yapmanız gereken ilk şey …

Bir Cevap Yazın

error: İzinsiz Kopyalanamaz.